Предложението вече е прието от ресорната парламентарна комисия по енергетика и

...
Предложението вече е прието от ресорната парламентарна комисия по енергетика и
Коментари Харесай

В НС обсъждат дали ще има компенсации за тока за бизнеса до края на 2023

Предложението към този момент е прието от отрасловата парламентарна комисия по енергетика и остава да бъде гласувано от депутатите

Парламентът разисква план на решение за възлагане на Министерския съвет да одобри стратегия за даване на обезщетения на небитовите крайни клиенти на електрическа енергия. Вносители са Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) и група народни представители, оповестява.

Предложението, признато от отрасловата парламентарна комисия по енергетика, планува обезщетенията за електрическа енергия за бизнеса да бъдат в размер на 100 % от разликата сред действителната средномесечна борсова цена на сегмента " ден напред " на Българската самостоятелна енергийна борса за съответния месец и базовата цена в размер 200 лв. за мегаватчас (MWh). Компенсацията ще важи до края на 2023 година.

Владислав Панев от " Демократична България " предложи нова точка в плана, съгласно която клиентите към мрежа с ниско и приблизително напрежение си остават с таван от 200 лв. на мегаватчас, а за най-големите компании, които са присъединени към мрежа с високо напрежение и са няколкостотин на брой, таванът е 250 лв., само че в случай че са направили вложения в енергийна успеваемост и възобновими източници (ВЕИ), той също може да бъде понижен на 200 лв.. " Това е тласъкът, който бих желал да дадем на фирмите, да влагат в енергийна успеваемост и ВЕИ, тъй като това е потребно за независимостта на българската енергетика ", разяснява той.

Проекторешението планува още обществените предприятия от бранш " енергетика " със 100 на 100 държавно присъединяване в капитала внасят целеви вноски във Фонд " Сигурност на електроенергийната система ", които се употребяват за покриване на разноските за програмата за обезщетения на небитовите крайни клиенти на електрическа енергия. Драгомир Стойнев от левицата уточни, че би трябвало да се измисли метод и частните компании да вземат участие във фонда.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР